Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Rolada schabowa ze złotym farszem

Składniki na 5-6 porcji mięso: 80 dag schabu środkowego, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 1 łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1/4 szkl. bulionu; nadzienie: 4 łyżki suszonej żurawiny, 10 dag suszonych moreli, 1/4 szkl. soku pomarańczowego, 1 łyżka masła, po szczypcie mielonego cynamonu, kardamonu i czarnego pieprzu

Więcej smaku

Schab zyska nową nutkę smakową, gdy po nafaszerowaniu włożysz go na mocno rozgrzany olej i obsmażysz.

Reklama

1. Mięso: schab umyj i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wino lekko podgrzej, wymieszaj z miodem. Dodaj czosnek i majeranek. Marynatą skrop schab i odstaw na 10-12 godz. (przewróć mięso parę razy. Wyjmij, osusz, wytnij pośrodku tunel wzdłuż całej długości schabu.

2. Nadzienie: owoce podgrzej z sokiem, masłem i przyprawami. Krótko zagotuj. Zostaw do przestygnięcia, osącz. Nafaszeruj schab. Końcówki mięsa owiń folią aluminiową. Przełóż do brytfanki. Wlej kilka łyżek bulionu. Przykryj, piecz ok. 90 min w 170°C, podlewając bulionem.

3. Wyjmij mięso z piekarnika, odstaw na 10 min (bez przykrycia), pokrój w plastry.

110 min., 350 kcal, 3,50 zł.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.