Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (09:23)

    Rolada schabowa z pieczarkami

Doskonały obiad.

Zdjęcie

Rolada schabowa /Wydawnictwo Bauer
Rolada schabowa
/Wydawnictwo Bauer
Składniki na 8 porcji:

- 1 kg schabu bez kości,
- 25 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 łyżka startego żółtego sera typu parmezan,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki masła,
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- tymianek,
- sól,
- pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso natrzyj tymiankiem, pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozetnij mięso tak, aby uzyskać duży płat. Rozbij lekko tłuczkiem. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle razem z pieczarkami. Wystudź. Dodaj tartą bułkę, ser oraz natkę. Przypraw do smaku sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. Na mięsie rozłóż farsz pieczarkowy. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Wierzch obłóż plasterkami boczku. Przełóż do brytfanki szwem do dołu. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180 st., często polewając sosem z pieczenia.
Cena porcji: 3,10 zł
Porcja zawiera: 370 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.