Reklama
  • Wtorek, 8 marca (11:05)

    Rolada faszerowana karkówką

Składniki na 14 porcji: 1 i 1/2 kg surowego boczku, 25 dag mielonej karkówki, 1/2 kajzerki, 1/4 szkl. mleka, 1 cebula, 1 jajko, 20 dag pieczarek, 2–3 ząbki czosnku, sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 3–4 łyżki oleju, suszony majeranek.

Czas przygotowania: 110 minut (bez czasu marynowania). 1 porcja: 380 kcal. Cena porcji: 2,10 zł

Reklama

1. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Boczek opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.

Kajzerkę namocz w mleku, a następnie dobrze odciśnij. Cebulę obierz i potnij w drobną kosteczkę. Pieczarki oczyść, pokrój na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju.

Wrzuć cebulę i ciągle mieszając, usmaż na szklisto. Do cebuli dołóż pieczarki, smaż jeszcze 2–3 minuty. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

2. Mieloną karkówkę wymieszaj z kajzerką oraz musztardą. Wbij jajko. Dołóż pieczarki podsmażone razem z cebulą. Gdyby masa była zbyt rzadka, dodaj 1–2 łyżki tartej bułki lub drobno startego parmezanu. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Dobrze wyrób.

3. Masę rozsmaruj na boczku. Zwiń. Mocno obwiąż grubą, bawełnianą nitką, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia. Ułóż w brytfance. Wierzch pieczeni posmaruj resztą oleju.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz ok. 70 minut. Pieczeń podawaj z musztardą lub piklami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 osób: 1,3 kg schabu • gałązki tymianku • 4 liście laurowe • 3 ząbki czosnku • olej do smażenia • 3 łyżeczki śmietany 18 proc. • 2 łyżki masła • 2 ziela angielskie • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.