Reklama
  • Środa, 12 lipca (08:00)

    Risotto z wieprzowiną

Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego groszku, kostka bulionowa, sól, olej.

1 Schab opłucz, pokrój w paski. Przełóż do miski. Dodaj przyprawę do gyrosa, przeciśnięty czosnek i 3 łyżki oleju. Wymieszaj starannie, odstaw na ok. 30 minut do lodówki.

2 Ryż przepłucz na sicie. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę oraz ryż. Smaż, mieszając, 2-3 min. Wlej 4 szklanki wody, dodaj pokruszoną kostkę bulionową. Gotuj około 15 min.

Reklama

3 Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Przesmaż szybko na łyżce oleju. Dodaj do ryżu razem z groszkiem. Gotuj jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wrzuć mięso. Smaż, mieszając 10 minut. Risotto rozłóż na talerze. Podawaj z mięsem.

czas ok. 60 min; porcja – 450 kcal, cena 2,30 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.