Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (09:22)

    Pyszne polędwiczki w płaszczyku z porów

Oryginalny sposób na polędwiczki.

Zdjęcie

Polędwiczki w płaszczyku z porów /Wydawnictwo Bauer
Polędwiczki w płaszczyku z porów
/Wydawnictwo Bauer
Składniki na 4 porcje:

- 2 polędwiczki wieprzowe,
- 1-2 duże pory,
- 5-6 ziemniaków,
- 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy),
- 1 łyżka płynnego miodu (np. lipowego),
- 4 łyżki oleju,
- 2 łyżki posiekanych ziół (rozmaryn, tymianek, oregano. bazylia, natka ),
- sok wyciśnięty z jednej cytryny,
- 1-2 łyżki grubo mielonego (a jeszcze lepiej utłuczonego w moździerzu) kolorowego pieprzu,
- sól,
- tłuszcz do posmarowania formy

Reklama

Przygotowanie:

Pory oczyść, natnij wzdłuż, podziel na liście. Włóż na 1-2 min do wrzącej, lekko posolonej wody. Odcedź, przelej na sitku wodą, dokładnie osusz. Polędwiczki oczyścić, posmaruj musztardą wymieszaną z miodem, sokiem cytrynowym i kolorowym pieprzem. Przykryj i odstaw na 1-2 godziny do lodówki.
Po tym czasie mięso wyjmij z lodówki. Każdą z polędwiczek owiń liśćmi pora. Ułóż w uprzednio posmarowanej tłuszczem, żaroodpornej formie. Polędwiczki posmaruj olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 45 minut. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć kostki ziemniaków, mieszając usmaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Posól do smaku. Posyp posiekanymi ziołami. Przełóż na ogrzany półmisek. Polędwiczki wyjmij z piekarnika, pokrój w grube plastry. Ułóż na warstwie ziemniaków. Od razu podawaj.
Cena porcji: 4,10 zł
Porcja zawiera: 510 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: produkty podstawowe: 2 kg boczku surowego (chudego), 2 duże cebule, 1/2 główki czosnku, przyprawy: zielony pieprz w ziarenkach, przyprawa typu vegeta, przyprawa do mięsa... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.