Reklama
  • Wtorek, 20 września 2011 (10:25)

    Pyszna szynka z warzywami po chłopsku

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 50 dag ziemniaków, 2 łyżki smalcu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek włoszczyzny, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz

Zdjęcie

/poboczem.pl
/poboczem.pl
1 Szynkę umyć, osuszyć. Skórkę lekko ponacinać na krzyż. Mięso natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i roztartym czosnkiem. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na kawałki.

2 Cebule obrać i pokroić na plasterki. Smalec rozgrzać w brytfannie, obsmażyć na nim mięso kilka minut tak, by podpiekło się ze wszystkich stron.

Reklama

3 Piec 30 minut w temp. 220 st.C. Zmniejszyć temp. do 170 st. C, uzupełnić wodę, dodać cebulę. Piec jeszcze godzinę. Włożyć obrane i pokrojone ziemniaki. Znów piec 30 minut. Podawać razem z upieczonymi warzywami.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 300 g kurek ● por ● czerwona papryka ● 600 g schabu ● łyżka mąki ● 30–40 g masła klarowanego ● 300 ml bulionu warzywnego ● 200 ml śmietany ● 75–100 g sera gouda ● 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.