Reklama
  • Wtorek, 20 września 2011 (10:25)

    Pyszna szynka z warzywami po chłopsku

Składniki na 6-8 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki (ze skórką), 50 dag ziemniaków, 2 łyżki smalcu, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek włoszczyzny, 1 łyżeczka kminku, sól, pieprz

Zdjęcie

/poboczem.pl
/poboczem.pl
1 Szynkę umyć, osuszyć. Skórkę lekko ponacinać na krzyż. Mięso natrzeć solą, pieprzem, kminkiem i roztartym czosnkiem. Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić na kawałki.

2 Cebule obrać i pokroić na plasterki. Smalec rozgrzać w brytfannie, obsmażyć na nim mięso kilka minut tak, by podpiekło się ze wszystkich stron.

Reklama

3 Piec 30 minut w temp. 220 st.C. Zmniejszyć temp. do 170 st. C, uzupełnić wodę, dodać cebulę. Piec jeszcze godzinę. Włożyć obrane i pokrojone ziemniaki. Znów piec 30 minut. Podawać razem z upieczonymi warzywami.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • ● 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę ● 2 posiekane cebule ● 2 czerwone papryki ● olej ● 1 l bulionu ● 1 kg pomidorów ● 4 ząbki czosnku ● marchewka pokrojona w kostkę ● liść laurowy ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.