Reklama
  • Piątek, 21 marca 2008 (12:46)

    Pyszna karkówka z owocami

Wypróbuj pyszne kotleciki.

Zdjęcie

Karkówka z owocami /Wydawnictwo Bauer
Karkówka z owocami
/Wydawnictwo Bauer
Składniki:

- 6 kotletów karkowych,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- łyżeczka cukru,
- cynamon,
- po 10 dag śliwek i moreli,
- olej i łyżeczka masła

Reklama

Przygotowanie:

1. Kotlety opłucz, osusz, lekko rozbij. Włóż do sosu sojowego, wymieszaj i odstaw na około 10 minut. W tym czasie wydryluj owoce, pokrój na połówki.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Na nim mocno przysmaż kotlety z jednej strony (na silnym ogniu). Posyp cukrem, obróć, chwilę smaż (20-30 sekund), a następnie wlej sos z marynaty, zmniejsz płomień pod patelnią do średniego i duś mięso 5 min.
3. Po upływie tego czasu do mięsa dodaj masło, a kiedy się roztopi dołóż przygotowane owoce. Posyp cynamonem. Podlej małą ilością (1/3 szklanki) wody. Wymieszaj. Duś 5-8 min. Na koniec mięso przypraw solą (sól może nie być konieczna, ponieważ sos sojowy jest bardzo słony), pieprzem i cukrem. Gotową potrawę podawaj z pieczywem i zieloną sałatą z pomidorami i papryką, przyprawioną ostrym sosem winegret. Jako dodatek do tak przyrządzonej karkówki możesz też zaserwować ryż ugotowany w bulionie, a następnie doprawiony tymiankiem oraz wymieszany z posiekaną natką.
4. Mięso będzie jeszcze smaczniejsze, jeżeli do marynowania użyjesz ciemnego sosu sojowo-grzybowego, wymieszanego z paroma kroplami sosu Worcester.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Żeberka na młodej kapuście

    Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych, 1 kg młodej kiszonej kapusty, 2 marchwie, pietruszka, cebula, 1/2 małego pora, 4 ząbki czosnku, 1 i 1/2 szklanki bulionu, szklanka jasnego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.