Reklama
  • Wtorek, 31 grudnia 2013 (08:05)

    Pulpety wieprzowe z makaronem

Skład na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, bułka kajzerka,150 ml mleka, sól i pieprz mielony, 1 jajko, pomidory bez skórki z puszki lub z kartonu, tłuszcz do smażenia, szklanka wywaru z warzyw, łyżeczka mąki, 300 g makaronu wstążki, opakowanie mrożonych warzyw na patelnię

Przygotowanie: Obraną, posiekaną drobno cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek podsmażamy na patelni na małej ilości tłuszczu.

Reklama

Bułkę zalewamy mlekiem, odstawiamy, by nasiąkła. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę, pieprz i sól. Na koniec wrzucamy podsmażoną cebulę z czosnkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.

Mokrymi rękami formujemy z mięsa pulpeciki, które obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Wyjmujemy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły. Do pozostałego na patelni tłuszczu wrzucamy zmiksowane pomidory z zalewy, wlewamy wywar z warzyw, zagęszczamy łyżeczką mąki. Sos chwilkę gotujemy.

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Mrożonkę wrzucamy na patelnię, doprawiamy ziołami i smażymy na chrupko. Pulpety podajemy z sosem, makaronem i warzywami.

Wartość odżywcza jednej porcji: 576 kcal, Białko: 17 g, Tłuszcz: 18 g, Węglowodany: 63,7 g

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 4,10 zł

Rewia
Więcej na temat:makaron | z | makarony

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag wieprzowiny, 2 czerwone papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, po 1 puszce czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy, 12 plastrów boczku wędzonego, 4 cebule, 1 pęto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.