Reklama
  • Piątek, 21 marca 2008 (12:43)

    Przepis na pieczeń karkową w miodzie

Oryginalny przepis na karkówkę.

Zdjęcie

/Wydawnictwo Bauer
/Wydawnictwo Bauer
Składniki:

- 1,2 kg karkówki bez kości,
- łyżka miodu,
- 2 łyżki ostrego ketchupu,
- łyżka musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- sól,
- 20 goździków

Reklama

Przygotowanie:

1. Przygotuj bejcę do pieczeni: miód wymieszaj z musztardą, ketchupem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą. Dalej mieszając (najlepiej widelcem) do gładkiej masy powoli dolewaj oliwę (bejca powinna uzyskać konsystencję majonezu). Gotową bejcę na chwilę odstaw, aby smaki się przegryzły.
2. W tym czasie mięso opłucz, osusz. Równomiernie naszpikuj goździkami. Następnie posmaruj przygotowaną bejcą. Przykryj i odstaw na noc.
3. Następnego dnia umieść w brytfance. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temp. 200 st C. Następnie zredukuj temperaturę do 180 st C i piecz mięso jeszcze 50 minut. W trakcie skrapiaj gorącą wodą. Gotową karkówkę podaj z zieloną sałatą i ziemniakami.
4. Pyszny sos do mięsa uzyskasz, jeżeli do garnuszka przecedzisz wywar z karkówki, który powstał w trakcie pieczenia. Wywar zagotuj, a następnie zagęść łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w szklance zimnej wody. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Sos możesz też podprawić 1/2 szklanki śmietanki - jeśli dodasz kremówkę będzie łagodniejszy, dolewając kwaśną śmietanę uzyskasz sos o ostrzejszym smaku.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag wieprzowiny, 2 czerwone papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, po 1 puszce czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy, 12 plastrów boczku wędzonego, 4 cebule, 1 pęto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.