Reklama
  • Poniedziałek, 13 maja 2013 (14:31)

    Przepis na gulasz po węgiersku

Składniki na sześć porcji: 40 dag łopatki wieprzowej bez kości, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 czerwone papryki, 1 puszka posiekanych pomidorów, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka chili, 4 łyżki mąki pszennej, 1/2 bulionu warzywnego, liść laurowy, łyżeczka majeranku, łyżeczka kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, 3 łyżki smalcu.

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. W dużym rondlu rozgrzej smalec i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zestaw na minutę z ognia. Posyp chili i słodką papryką, dokładnie wymieszaj i postaw na kuchence.

Łopatkę pokrój w kostkę (ok. 2 cm) i wymieszaj z mąką. Przełóż do rondla z cebulą i podsmażaj aż się zrumieni. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę. Paprykę oczyść i pokrój w paski. Dodaj marchewkę do rondla.

Reklama

Smaż na małym ogniu 15-20 minut. Dodaj pomidory razem z sokiem, bulion oraz wszystkie przyprawy. Gotuj ok. 1,5 godziny, 10 min przed końcem gotowania dodaj pokrojoną paprykę. Gulasz dopraw do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

Węgrzy podają gulasz z kluseczkami przypominającymi polskie zacierki. Przygotowuje się je z mąki, jajka i wody, ciasto o konsystencji jak na pierogi (wtedy odrywany małe kawałki i wrzucamy do gotującego się gulaszu).

Czas przygotowania: 120 minut 290 kcal/1 porcja.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: na 4 porcje: 30 dag udźca wieprzowego, sól, szczypta mielonej słodkiej papryki, szczypta oregano, pół łyżeczki tłuczonego kminku l pieprz, szczypta mielonego chili, 2 łyżki oleju + do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.