Reklama
  • Piątek, 28 marca 2014 (14:05)

    Pörkölt – gulasz wieprzowy

Składniki na 3-4 porcje: 50 dag mięsa wieprzowego, 2 średnie cebule, 1 duży pomidor, 250 ml przecieru pomidorowego, 2 czerwone papryki, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżka słodkiej mielonej papryki, ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki, 3 łyżki oleju, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki (ewentualnie).

Przygotowanie:

1. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę – ok. 3 cm. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka. Z papryk usuń gniazda nasienne, umyj, osusz, pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i również pokrój w kostkę.

Reklama

2. Na głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej, zeszklij cebulę. Dodaj mięso i, mieszając, smaż aż lekko się zrumieni. Zdejmij z ognia, dodaj słodką mieloną paprykę, przecier pomidorowy, pomidor oraz świeżą paprykę. Dokładnie wymieszaj, wlej ½ szklanki wody i z powrotem postaw na ogniu. Duś pod przykryciem, na małym ogniu ok. 1 godz. aż mięso będzie miękkie.

3. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ostrą paprykę. Dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem. Danie możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

Rada: Do przygotowania pörkölt można też użyć mięsa drobiowego, wołowiny, baraniny lub dziczyzny.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:rada | gulasz

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 plastry karkówki, 1 duża cebula, 30 dag zielonego groszku, pęczek zielonych szparagów (zamiast nich możesz wykorzystać inne zielone warzywko, np. fasolkę szparagową), 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.