Reklama
  • Czwartek, 3 marca (13:05)

    Pomidorowy gulasz ze szpinakiem

Składniki:  800 g łopatki  łyżeczka oleju  sól, pieprz  cebula  czosnek  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  75 g orzechów nerkowca   50 g szpinaku  250 ml śmietany  szczypiorek  słodka papryka  4 pomidory

Czas: 90 minut, ilość porcji: 4 ilość, kalorii: 580 kcal/porcja.

Reklama

Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Teraz kolej na mięso – podziel je na gulaszową kostkę.

2. Rozgrzej olej na patelni. Mięso dopraw solą i pieprzem, a następnie połóż je razem z czosnkiem na patelni. Podsmaż około 2-3 minuty. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodaj cebulę. Podsmaż chwilę i gdy się zeszkli, dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę.

3. Gdy mięso nieco się podsmaży, dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze przez ok. godzinę na średnim ogniu.

4. Rozgrzej olej na małej patelni. Wrzuć orzechy nerkowca, a po dwóch minutach wyjmij je, ostudź i przełam na mniejsze części. Pokrój oczyszczone pomidory. Świeży szpinak umyj i dobrze osusz.

5. Pomidory zmieszane ze śmietaną dodaj 20 minut przed końcem gotowania. A szpinak i orzechy nerkowca 10 minut przed końcem. Dodaj jeszcze pokrojony szczypiorek i dopraw do smaku.

Tele Tydzień
Więcej na temat:gulasz | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje : 1 główka młodej kapusty, 2 po lędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag), 25 dag młodej marchewki, 1 średnia cebula, 250 ml bulionu warzywnego, 150 ml śmietanki 30 proc., 15 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.