Reklama
  • Czwartek, 15 października 2015 (15:05)

    Polędwiczki ze śliwkami

Składniki: • niewielka polędwiczka wieprzowa (ok. pół kg) • 10 śliwek węgierek • 2 łyżki powideł śliwkowych • sól • łyżeczka czerwonego pieprzu w kulkach • kilogram ziemniaków • przyprawa do ziemniaków • olej.

1. Ziemniaki obierz, umyj i potnij w talarki. Posyp je przyprawą, polej olejem i upiecz w piekarniku.

2. W tym czasie przygotuj mięso. Polędwiczkę umyj, osusz i pokrój na cienkie plastry. Rozgnieć je dłonią i lekko oprósz solą. Usmaż szybko na rozgrzanym oleju, po czym dorzuć przekrojone na pół śliwki. Smaż kilka minut na małym ogniu.

Reklama

3. Dołóż powidła, dolej odrobinę wody i wymieszaj. Duś potrawę do czasu, aż śliwki zrobią się miękkie.

4. Danie podawaj z ziemniakami.

Przepis nadesłała: Katarzyna Mąka

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.