Reklama
  • Środa, 10 lutego (08:00)

    Polędwiczki zapiekane pod ciastem

Składniki na 4 porcje: 50 dag polędwiczek wieprzowych, 1 szkl. zielonej soczewicy (moczonej 12 godzin w zimnej wodzie), 1 op. mieszanki na chleb (z drożdżami), 2 średnie pietruszki, 1 duża cebula, 3 łodygi selera naciowego, 2 średnie jabłka, 1 l bulionu, 3 łyżki octu winnego, 1 łyżka chrzanu, oliwa z oliwek, sól, pieprz, chili.

Reklama

1. Z mieszanki chlebowej i wody przygotuj ciasto zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę, by wyrosło.

2. Namoczoną soczewicę wypłucz na sitku, ponownie zalej wodą (2 szkl.) i gotuj 10 min (dodając pod koniec szczyptę soli).

3. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w grubsze plastry. Każdy lekko spłaszcz dłonią, przypraw solą, pieprzem oraz chili. Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oliwy. Krótko obsmaż na nim polędwiczki (po minucie z każdej strony. Przełóż do rondla i zalej gorącym bulionem. Dodaj ocet i gotuj 5 min.

4. Pietruszki, cebulę i seler oczyść, pokrój (listki selera zostaw do posypania dania). Warzywa włóż do mięsa. Duś 5 min. Dodaj soczewicę oraz oczyszczone i pokrojone na kawałki jabłka. Dołóż chrzan, przypraw.

Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp posiekanymi liśćmi selera. Ciasto rozwałkuj, plackiem przykryj szczelnie naczynie. Piecz 40 min w 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag boczku bez kości i skóry, 1/2 kg małych jabłek , 1/2 kg niedużych cebulek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, olej, bulion z kostki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.