Reklama
  • Wtorek, 14 marca 2017 (13:05)

    Polędwiczki z marchewką

Składniki na 4 porcje: 1,5 kg polędwicy wieprzowej, pieprz, sól morska, papryka słodka, oliwa,  2 posiekane cebule, 1,5 główki kapusty czerwonej, 2 jabłka, 400 ml czerwonego wina wytrawnego, 1 kg małych marchewek, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, natka pietruszki.

Przygotowanie:

Mięso pokrój w 3-centymetrowe plastry. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę. Następnie wsyp kapustę i wymieszaj. Dodaj jabłko, wino i gotuj aż kapusta zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.

Reklama

Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso. Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłóż polędwiczki. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz przez godzinę. Marchewki obierz i ugotuj al dente. Odcedź i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj marchewki i chwilę podsmaż. Wlej miód. Mieszaj, aż marchewki w całości pokryją się glazurą. Dopraw solą oraz pieprzem.

Polędwiczki ułożone na kapuście podawaj z glazurowanymi marchewkami. Całość obsyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.