Reklama
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (08:44)

    Polędwiczki wieprzowe z pomidorowym ryżem

Składniki na 1 porcję: 1 mała cebula, 2 łyżeczki oleju, 6 dag ryżu długoziarnistego, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 125 ml bulionu warzywnego (z kostki), 1 pomidor, 1 gałązka tymianku, 2 plastry polędwicy wieprzowej (po ok. 7,5 dag każdy), pieprz, sól, 2 plastry mozzarelli (po ok. 2 dag każdy).

CZAS PRZYGOTOWANIA: około 30 minut

Reklama

1. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać łyżeczkę oleju. Wrzucić cebulę i zeszklić ją. Dodać ryż oraz koncentrat pomidorowy. Wlać bulion warzywny. Wymieszać. Doprowadzić całość do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem około 20 minut.

2. Pomidor umyć, wytrzeć, przeciąć na pół. Odkroić 2 duże plasterki ze środka. Pozostały miąższ pokroić w niedużą kosteczkę. Tymianek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, posiekać.

3. Mięso oczyścić, opłukać, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Medaliony posypać solą i pieprzem. Resztę oleju rozgrzać, kłaść medaliony i smażyć 3 minuty. Często obracać, aby mięso z obu stron ładnie się zrumieniło.

Na każdym medalionie położyć po plasterku pomidora i mozzarelli. Posypać posiekanym tymiankiem i smażyć jeszcze około 3 minut. Kosteczki pomidorów wymieszać z ryżem. Przyprawić go do smaku solą i pieprzem. Podawać jako dodatek do medalionów.

Życie na gorąco
Więcej na temat:na | l | z

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 300 g kurek ● por ● czerwona papryka ● 600 g schabu ● łyżka mąki ● 30–40 g masła klarowanego ● 300 ml bulionu warzywnego ● 200 ml śmietany ● 75–100 g sera gouda ● 1/2 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.