Reklama
  • Czwartek, 9 maja 2013 (14:58)

    Polędwiczki w szałwii

Składniki: 70 dag wieprzowych polędwiczek, pół strąka czerwonej papryki, pół cukinii, cebula, sól, pieprz, 3 łyżki mąki, 200 ml soku jabłkowego, 200 ml śmietany kremówki, duże jabłko, natka pietruszki, szałwia, słodka mielona papryka, rozmaryn, tymianek, czosnek, olej.

1. Polędwiczki pokrój ukośnie na plastry grubości 1 cm, lekko je rozbij. Przygotuj panierkę: wymieszaj trochę mąki, paprykę, sól, pieprz. W panierce obtocz plastry mięsa i smaż na oleju po 3 minuty z każdej strony.

Reklama

2. Oczyść paprykę, cebulę i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w długie słupki. Wyjmij mięso z patelni i na tym samym tłuszczu smaż przez kilka minut warzywa.

Wsyp szczyptę rozmarynu, tymianku, szałwii (suszonej lub świeżej), dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlej sok jabłkowy oraz kremówkę. Jabłko pokrój w ósemki i włóż do sosu.

3. Gotuj kilka minut na małym ogniu, przypraw solą oraz pieprzem. Włóż polędwiczki, podgrzej, posyp danie posiekaną natką pietruszki. Podaj z makaronem.

Porcje: 6

Przygotowanie: 50 min

Cena: 1,90 zł

Kalorie: 510 kcal

Przepis przysłała Agnieszka Trzcińska z Kalisza.

Bella Relaks
Więcej na temat:Lorie | Agnieszka | ceny | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.