Reklama
  • Czwartek, 10 marca (14:05)

    Polędwiczki pod skorupką

Składniki na 2 porcje: 30-40 dag polędwiczki wieprzowej, 4 kromki pieczywa tostowego lub bułki wrocławskiej (mogą być lekko czerstwe), 5 dag orzechów włoskich,1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 i ½ łyżki masła, 2 łyżki oleju np. rzepakowego, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Polędwiczkę oczyść z błonek, umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem pokrój w poprzek włókien w medaliony o grubości 3-4 cm. Delikatnie ugnieć je dłonią, oprósz solą oraz pieprzem. Przykryj folią i włóż do lodówki na około 10 minut.

2. Orzechy włoskie bardzo drobno posiekaj. Z pieczywa tostowego lub bułki odetnij skórki, miąższ rozdrobnij blenderem. Dodaj posiekane orzechy, natkę pietruszki oraz 2 łyżki miękkiego masła. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Reklama

3. Na patelnię wlej olej. Gdy będzie już bardzo gorący, włóż medaliony, obsmaż na rumiano na średnim ogniu po 1-2 min z każdej strony. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem i przełóż do niego mięso. Na każdym medalionie rozłóż orzechową panierkę. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Włóż naczynie z mięsem, piecz 10-12 min. Podawaj z purée ziemniaczanym i karmelizowaną marchewką lub ulubioną surówką.

Przygotowanie: 30 minut. Porcja: 550 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag żeberek, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, 1 mały młody seler z nacią, 2 marchewki, 1 pietruszka, po 1 łyżeczce majeranku, pieprzu ziołowego oraz słodkiej papryki, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.