Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (11:00)

    Polędwiczki nadziewane śliwkami

Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych, sól, pieprz, 20 dag suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 4 łyżki powideł śliwkowych, 20 dag mrożonych śliwek, 200 ml czerwonego wina, cynamon

1. Polędwiczki oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w nich otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem.

Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.

Reklama

2. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem.

3. Gotowe polędwiczki pokroić w plasterki. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 50 dag mięsa wieprzowego, np. łopatki czy schabu karkowego, 80 dag ziemniaków, 3-4 malutkie cebulki, np. dymki, 10 dag kiszonej kapusty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.