Reklama
  • Poniedziałek, 8 lutego (11:00)

    Polędwiczki nadziewane śliwkami

Składniki: 60 dag polędwiczek wieprzowych, sól, pieprz, 20 dag suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 4 łyżki powideł śliwkowych, 20 dag mrożonych śliwek, 200 ml czerwonego wina, cynamon

1. Polędwiczki oczyścić, opłukać, nożem z długim cienkim ostrzem zrobić w nich otworki. Kieszonki napełnić suszonymi śliwkami. Najlepiej wkładać je jedna za drugą i popychać trzonkiem drewnianej łyżki. Tak przygotowane mięso natrzeć solą oraz pieprzem.

Szybko obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 8-10 minut.

Reklama

2. Powidła wymieszać z czerwonym winem. Zagotować. Dołożyć śliwki (mrożone owoce wcześniej rozmrozić i osączyć na sitku). Ponownie doprowadzić całość do wrzenia. Sos przyprawić solą, pieprzem i cynamonem.

3. Gotowe polędwiczki pokroić w plasterki. Polać sosem śliwkowym. Podawać np. z gotowanymi ziemniakami i duszoną zieloną fasolką szparagową.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Żeberka pieczone w słodkich malinach

    Składniki: 1 kg żeberek, 5 cebul, 3 łyżki dżemu malinowego, 1/2 szklanki keczupu (użyłam łagodnego), 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu worcester, sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.