Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (13:05)

    Polędwiczki faszerowane papryką

Składniki na 6 porcji: 2 polędwiczki wieprzowe, 2 czerwone papryki, 20 dag twardego sera żółtego typu parmezan, 1 pęczek bazylii, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 2 łyżki soli morskiej, 1 łyżka nasion kopru, sól, pieprz, mielona ostra papryka.

Reklama

1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Każdą polędwiczkę natnij wzdłuż i rozbij tłuczkiem tak, by powstały 2 płaty. Oprósz je z jednej strony solą, pieprzem mielonym i posmaruj musztardą sarepską.

2. Papryki czerwone umyj, osusz, oczyść z pestek, a miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Bazylię opłucz, osusz. Listki poodrywaj od gałązek i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Płaty mięsa posyp serem, papryką i bazylią. Zwiń roladki. Masło rozpuść, wymieszaj z oliwą.

3. Przygotuj 2 kawałki folii aluminiowej (nieco dłuższe niż polędwiczki. Ich błyszczącą stronę posmaruj mieszanką masła i oliwy. Posyp ostrą papryką, solą morską i nasionami kopru. Na każdym połóż polęd wiczkę i szczelnie ją owiń.

Piecz 50 min w temp. 200 st. Przestudź, odwiń z folii. Pokrój w grubsze plasterki. Podawaj je na ciepło albo na zimno.

Pomysł na inny farsz

Posiekaj pieczarki i cebulę, podduś, przypraw. Wymieszaj z posiekaną natką i startym serem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki l 3 cebule, 2 puszki pomidorów krojonych, 50 dag pomidorków cherry, 200 ml śmietany 18 proc., 4 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.