Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Polędwiczka w cieście

Składniki na 6 porcji: 1 polędwiczka wieprzowa, 350 g pieczarek, 1 cebul, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki oleju, 100 g szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku w plastrach, 2 łyżeczki musztardy, 400 g ciasta francuskiego, 1 żółtko, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Polędwiczkę oczyść z błon, opłucz i osusz. Natrzyj solą oraz pieprzem, włóż do lodówki na ok. 60 min.

Reklama

2. Cebulę drobno posiekaj. Pieczarki umyj, zetrzyj na tarce na dużych oczkach lub pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, obsmaż po ok. 2 min z każdej strony. Na patelnię wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż odparuje cały płyn. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj natkę, wymieszaj. Wystudzone mięso posmaruj musztardą.

3. Z ciasta francuskiego odetnij pasek szerokości 10 cm, potnij radełkiem na wąskie paski. Na pozostałym cieście ułóż plastry szynki lub boczku (tak, by na siebie nachodziły) i rozłóż masę pieczarkową. Na środku ułóż polędwiczkę, zwiń w roladę. Udekoruj paseczkami ciasta, wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Piecz 15-20 minut w temperaturze 200°C, nastę pnie wierzch przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze ok. 5 minut.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 440 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.