Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Plastry szynki z kalafiorem

Składniki na 4 porcje: 60 dag szynki bez kości, sól, 60 dag ziemniaków, pieprz, 1 duży kalafior, 5 łyżek mleka skondensow., 1 cebula, po łyżce masła i mąki, olej, natka, 15 dag śmietany, 5 dag żółtego sera, gałka musz.

1 Mięso opłucz, zalej wodą, posól, gotuj 40 min. Osobno ugotuj ziemniaki w mundurkach. Odlej, obierz z łupin.

2 Kalafior oczyść, podziel na różyczki. Wrzuć do garnka z litrem wody. Dodaj mleko skondensowane i łyżeczkę soli. Gotuj 8-10 minut. Odlej na sicie.

Reklama

Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Zeszklij na maśle, oprósz mąką. Zasmaż na złoto.

350 ml wywaru z kalafiora zmiksuj ze śmietaną. Mieszając, wlej do zasmażki. Wsyp starty na tarce żółty ser. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Ugotowaną szynkę pokrój w plastry, ułóż w naczyniu z ziemniakami i kalafiorem, polej sosem. Piecz 20 min w 180 st. Posyp natką.

czas ok. 75 min; porcja – 610 kcal, cena 3,80 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:plastry | mi | szynki | z | cebula | kalafior | plaster

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 40 dag schabu karkowego, 5 połówek brzoskwiń wraz z syropem, 2 marchewki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarenkach, 1-2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.