Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca 2016 (08:00)

    Placuszki ziemniaczane z gulaszem

Składniki: 40 g masła, 3 papryki, pokrojone cebula, pokrojona łyżeczka mielonej, słodkiej papryki, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 500 g wieprzowiny, pokrojonej w kostkę, 3 szklanki bulionu wołowego, placki ziemniaczano-kapuściane, 2 duże ziemniaki, obrane i starte, 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty, 2 jajka roztrzepane, 1/2 szklanki mąki, 90 g masła, 1/4 szklanki oleju, sól, pieprz.

1. Podsmaż na maśle pokrojone papryki, cebulę i mieloną paprykę (2-3 minuty). Dodaj przecier i podsmaż. Dodaj mięso i bulion, wymieszaj, duś 60 minut.

Reklama

2. Ziemniaki wymieszaj z kapustą, jajkami i mąką. Przypraw do smaku. Smaż placki na mieszance masła i oliwy. Podawaj ze śmietaną oraz z gulaszem, posypanym natką.

Nasza rada

Zanim wymieszasz starte ziemniaki z pozostałymi składnikami, warto odlać wodę, która się wydzieli. Placki będą miały wtedy bardziej zwartą konsystencję.

Olivia
Więcej na temat:Placuszki | z

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag polędwiczki wieprzowej, 20 dag cebuli, kilka pieczarek, 1,5 łyżki mąki, mały pojemnik śmietany, 1/2 l bulionu, czubata łyżka musztardy, olej, gałka muszkatołowa, pieprz, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.