Reklama
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (14:00)

    Placki z wędzonką

Składniki na 4 porcje: 500 g wędzonej karkówki, 500 g ziemniaków, 3 ząbki czosnku, sól, 1 jajko, suszony majeranek, pieprz czarny mielony, ok. 80 g mąki pszennej, olej rzepakowy do smażenia. Ewentualnie: marchewka, łyżka proszku do pieczenia.

Reklama

1. Wędzonkę włóż do garnka z wrzątkiem i gotuj do miękkości. Następnie wyjmij ją, osusz i podziel na 4 plastry jednakowej wielkości.

2. Obierz ziemniaki oraz czosnek. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posól je i odstaw na chwilę. Potem wyciśnij z nich nadmiar soku.

3. Dodaj do ziemniaków jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, pieprz i, według potrzeby, sól. Dodaj mąkę i wymieszaj ciasto na placki ziemniaczane.

4. Rozgrzej olej na patelni. Z małej ilości ciasta zrób na patelni placek. Połóż na nim plaster wędzonki i przykryj kolejną porcją ciasta. Przyrumień placek z obu stron. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki.

Rady:

Placki ziemniaczane zyskają złoty, apetyczny kolor, jeśli do masy ziemniaczanej dodasz marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach (marchewka będzie niewyczuwalna w smaku). Jeśli chcesz, by placki były pulchniejsze, do utartej masy ziemniaczanej dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Przygotowanie (bez czasu gotowania wędzonki): 45 minut; Porcja: 330 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:placki | rady | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.