Reklama
  • Czwartek, 17 marca 2016 (11:05)

    Placki po węgiersku

Placki: 6 ziemniaków • 2 łyżki mąki • cebula • jajko • olej do smażenia • sól • pieprz. Gulasz: 30 dag łopatki wieprzowej • 20 dag pieczarek • cebula • papryka • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki • pół łyżeczki chilli • pół łyżeczki ziół prowansalskich • liść laurowy • ziele angielskie • 2 łyżki kwaśnej śmietany • natka pietruszki • sól • pieprz.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Odstaw, odlewaj zbierającą się wodę, dodaj mąkę, jajko, startą cebulę i przyprawy. Wymieszaj. Smaż cienkie placki przez 10 minut z każdej ze stron.

2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso, cebulę i pieczarki. Wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy i pokrojoną paprykę, duś godzinę.

3. Gulasz nakładaj na placki, zwijaj je, układaj w naczyniu żaroodpornym. Polej je pozostałym sosem, zapiekaj 20 minut w 180°C. Dekoruj śmietaną i posiekaną natką.

Dobry Tydzień
Więcej na temat:placki | placek | Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 15 dag każdy), 25 dag mąki, 2 jajka, 16-20 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze będą podwędzane węgierki), 8 dag masła, 3-4 łyżki oleju,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.