Reklama
  • Czwartek, 17 marca (11:05)

    Placki po węgiersku

Placki: 6 ziemniaków • 2 łyżki mąki • cebula • jajko • olej do smażenia • sól • pieprz. Gulasz: 30 dag łopatki wieprzowej • 20 dag pieczarek • cebula • papryka • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki • pół łyżeczki chilli • pół łyżeczki ziół prowansalskich • liść laurowy • ziele angielskie • 2 łyżki kwaśnej śmietany • natka pietruszki • sól • pieprz.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Odstaw, odlewaj zbierającą się wodę, dodaj mąkę, jajko, startą cebulę i przyprawy. Wymieszaj. Smaż cienkie placki przez 10 minut z każdej ze stron.

2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż mięso, cebulę i pieczarki. Wlej 2 szklanki wody, dodaj przyprawy i pokrojoną paprykę, duś godzinę.

3. Gulasz nakładaj na placki, zwijaj je, układaj w naczyniu żaroodpornym. Polej je pozostałym sosem, zapiekaj 20 minut w 180°C. Dekoruj śmietaną i posiekaną natką.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: Zakupy podstawowe: 4 plastry schabu wieprzowego o grubości 1 cm, 25 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki ), 10 dag filetu z kurczaka, 12 małych pieczarek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.