Reklama
  • Środa, 8 marca (08:05)

    Pikantne żeberka w kapuście kwaszonej

Składniki na 4 porcje: 1 kg żeberek wieprzowych, 1 papryczka chili, 1 cebula, 1 marchewka, 1 łyżka masła, 4 łyżki oleju, 1 kg kapusty kiszonej, 2 łyżki przyprawy do dań z kapusty, 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, sól, pieprz, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 1 łyżka przyprawy do zupy typu vegeta, 2-3 gałązki rozmarynu.

1. Żeberka umyj, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na porcje. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek umyj, osusz, pokrój w plasterki. Żeberka włóż do miski. Dodaj chili, dopraw słodką papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Kapustę opłucz, osącz, dobrze odciśnij i ew. pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę oczyść, umyj, zetrzyj. Cebulę obierz, posiekaj.

Reklama

2. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, podduś na szklisto. Dodaj marchewkę. Smaż razem chwilę. Potem dołóż kapustę. Podlej odrobiną wody. Wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Przypraw vegetą oraz przyprawą do dań z kapusty. Duś ok. 40 minut.

3. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim przyprawione żeberka. Podgotowaną kapustę odcedź, dobrze osącz, połowę rozłóż na spodzie żaroodpornej formy. Na tym ułóż żeberka. Mięso przykryj resztą kapusty. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz ok. 90 minut. Udekoruj rozmarynem.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg schabu, 2 cytryny, 2-3 łyżki sosu sojowego, mielona papryka, grubo tłuczony czarny pieprz, 1 pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 2 ugotowane żółtka, 3 łyżki orzeszków ziemnych, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.