Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Pikantne żeberka

Składniki: 1,2 kg żeberek wieprzowych, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, pół łyżeczki chili w proszku, olej, keczup, 3-4 łyżki naturalnego płynnego miodu, cytryna, szczypta ziół prowansalskich, sól, pieprz

1. Żeberka umyj starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Podziel wzdłuż kostek na cztery porcje lub pozostaw w całości. Umieść w dużej misce.

Reklama

2. Cebulę obierz, drobno poszatkuj. Przełóż do miski z mięsem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp pół łyżeczki mielonego chili (lub posiekany strąk). Dodaj do żeberek.

3. Utrzyj po 2 łyżki oleju i keczupu z miodem. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny. Powstałą marynatę dopraw do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą oraz pieprzem. Polej żeberka, starannie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na godzinę.

4. Żeberka z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Wlej do środka kilka łyżek wody. Rękaw umieść w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie. Piecz 80 min w temp. 180 st. 10 min przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby żeberka się przypiekły.

4 porcje, czas ok. 110 min; porcja – 510 kcal, cena 4,30 zł.

Dobra rada. Żeberka krócej będą się piekły, gdy wcześniej je obgotujesz.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.