Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Pieczyste myśliwego

Składniki na 10-12 porcji: 1 kg schabu karkowego, po 4 ziarenka jałowca, ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry lub gorczycy, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki mieszanych ziół: cząbru, oregano, majeranku i lubczyku, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka soli, 1/3 cytryny

1. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Do dużego garnka wlej 2,5 l zimnej wody. Dodaj listki laurowe, kolendrę, gorczycę, czosnek i sól. Mięso umyj, włóż do garnka, przykryj i podgrzewaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj 5 minut, zostaw do ostygnięcia. Ponownie zagotuj i odstaw. Gdy mięso przestygnie, wyjmij je.

Reklama

2. Jałowiec, ziele angielskie i pieprz utłucz. Wymieszaj z mieszanką ziół, musztardą oraz sokiem z cytryny. Zimne mięso ponacinaj z wierzchu w kratkę, posmaruj przygotowaną ziołową pastą i połóż w brytfance. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 30 minut, aż pieczeń lekko się zrumieni.

Wywar zachowany

Wodę z gotowania mięsa warto zachować. Gdy pogotuje się w niej wędzony boczek, będzie świetna jako baza żurku.

Naj

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.