Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:05)

    Pieczony schab

Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Do 1 łyżki oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz musztardę, wymieszaj. Z porów usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą i starannie osusz. Przytnij je do długości mięsa (jeśli będą za krótkie, użyj jeszcze jednego pora) a następnie przekrój wzdłuż na  pół. Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrób w mięsie 4 nacięcia o głębokości około 2 cm (na całej długości). W nacięcia włóż połówki porów. Mięso natrzyj solą oraz pieprzem i posmaruj przy gotowaną marynatą musztardową. Następnie obłóż od góry i od dołu plastrami boczku lub szynki – tak, by na siebie nachodziły i zwiąż bawełnianą nicią lub sznurkiem. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.

Reklama

2. Mięso włóż do rękawa do pieczenia lub przełóż do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. Piecz w temperaturze 180°C ok. 90 min (w naczyniu pod przykryciem). Na 15 min przed końcem pieczenia rękaw rozetnij lub zdejmij pokrywkę, by wierzch pieczeni się przyrumienił. Podawaj na ciepło lub zimno z do- datkiem sałaty i świeżych warzyw.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 6 plastrów schabu • 2 pomarańcze • 2 marchewki • pół szklanki różowego wina • łyżeczka miodu • pół łyżeczki octu winnego • łyżka śmietany • makaron wstążki • łyżka mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.