Reklama
  • Wtorek, 21 stycznia 2014 (17:31)

    Pieczone żeberka w miodzie i ziemniaki smażone w waflu

Składniki: 1 kg żeberek, 2 średnie cebule, 5 dag masła, mały słoiczek keczupu, łyżka miodu, przyprawa do żeberek, olej. Ziemniaki smażone w waflu: 1 kg ziemniaków, opakowanie wafli (prostokątnych), pół łyżeczki soli, koperek, pół szklanki mleka, 2 łyżki margaryny, jajko, bułka tarta, olej, sól, pieprz.

Reklama

1. Pieczone żeberka: mięso potnij na małe porcje, umyj i osusz. Obsyp przyprawą do żeberek. Owiń folią i wstaw na noc do lodówki.

2. Rozgrzej olej i obsmaż żeberka. Przełóż je do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij ją na maśle, wyłóż całość na żeberka. Keczup wymieszaj z miodem i pokryj danie. Podlej wodą, nakryj i piecz ok. 120 min w temp. 180˚C.

W ten sam sposób możesz przygotować schab karkowy, łopatkę czy mięso od szynki. Smaczna jest także tak przyrządzona kiełbasa, ale już bez potrzeby wcześniejszego obsmażania wędliny.

3. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Do jeszcze gorących dodaj margarynę, wlej mleko i utrzyj na gładką masę. Wsyp posiekany koperek, wymieszaj i przypraw solą oraz pieprzem.

4. Rozłóż wafle. Na każdy płat nałóż gorące puree ziemniaczane. Zwiń wafel w roladę (możesz ją dodatkowo owinąć folią aluminiową lub ściereczką). Odstaw, aby masa ziemniaczana ostygła, a rolada stężała.

5. Ostrym nożem pokrój ją ukośnie na plastry. W miseczce roztrzep jajko. Do drugiej wsyp bułkę tartą. Plastry rolady zanurzaj w jajku, obtaczaj w bułce tartej.

Smaż na gorącym oleju na rumiano i od razu serwuj na stół. Podaj z żeberkami, fasolką szparagową. Udekoruj paskami papryki i natką. Do masy ziemniaczanej możesz także wsypać trochę szczypiorku albo posiekanej natki.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, po pół łyżeczki ziaren kolendry, kardamonu i goździków, 2 ząbki czosnku, oliwa, sól, 3 łyżki miodu, 50 ml alkoholu, 1 łyżka masła, 1 mała cebula, 150 ml wina... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.