Reklama
  • Czwartek, 2 marca 2017 (11:05)

    Pieczeń ze schabu z gruszkami

Składniki na 8 porcji: 2 kg schabu, 4 gruszki, 3 średnie czerwone cebule, 1/2 szklanki oleju, 3 szklanki bulionu, 8 łyżek płynnego miodu, 1 łyżka masła, 1 łyżka nasion kolendry, 1 łyżka mielonych nasion kminku, 1 łyżka tartego korzenia imbiru, sól, pieprz, 1/2 pęczka natki szczypioru do dekoracji.

Reklama

1. Mięso umyć, osuszyć. Ostrym nożem wykonać z wierzchu poprzeczne nacięcia.

2. Wymieszać olej z kolendrą, kminkiem, dużą szczyptą soli i pieprzem. Natrzeć dokładnie mięso, odstawić do lodówki na 30 min.

3. Schab ułożyć w brytfance, podlać bulionem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piec ok. 90 min. Na 25 minut przed końcem pieczenia podnieść temp. do 200°C.

4. Cebule oczyścić, pokroić w krążki. Gruszki umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulę, dodać gruszki i imbir.

Chwilę smażyć, dodać miód, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z plastrami pieczeni, posypać szczypiorem.

Przygotowanie: ok. 100 minut plus marynowanie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag schabu bez kości, 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 1 ząbek czosnku, 2 szklanki ryżu, masło, 1 cebula, po strąku żółtej, zielonej i czerwonej papryki, pieprz, 10 dag mrożonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.