Reklama
  • Piątek, 3 lutego (13:05)

    Pieczeń z rumianą skorupką

Składniki na 8 porcji: 2 kg karkówki (najlepiej mięso ze skórą), 1-2 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3 plasterki ananasa z puszki, 1 łyżeczka brązowego cukru, 300 ml ostrego keczupu, sól, pieprz, świeże zioła i plasterki jabłek do dekoracji

1. Karkówkę opłucz, wytrzyj do sucha. Wierzch ponacinaj w drobną kratkę. Posyp solą oraz pieprzem. Przyprawy dobrze wetrzyj w mięso. Ułóż karkówkę w brytfance. Podlej odrobiną wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temp. 200 st. Piecz ok. 2 godzin i 15 minut. W czasie pieczenia mięso co jakiś czas smaruj posoloną wodą. Dzięki temu skórka będzie wyjątkowo chrupiąca i rumiana.

2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Plasterki ananasa osącz z zalewy, pokrój na kawałeczki. Rozdrobnione składniki wymieszaj z brązowym cukrem oraz keczupem. Ew. posól do smaku. Upieczoną karkówkę podawaj z sosem słodko-pikantnym. Danie udekoruj świeżymi ziołami oraz plasterkami jabłek.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 1 kg schabu • 30 dag szpinaku mrożonego • cebula • 10 dag sera feta • łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany • ząbek czosnku • olej do smażenia • majeranek • sól •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.