Reklama
  • Poniedziałek, 27 stycznia 2014 (10:05)

    Pieczeń z łopatki

Pyszna z aksamitnym sosem. A jeśli zostanie trochę pieczeni, z powodzeniem można ją podać do chleba, najlepiej z masłem musztardowym. Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic.

Składniki: 70 dag łopatki, po pół szklanki czerwo nego półsłodkiego wina i bulionu warzywnego, rozmaryn, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, masło, 3 łyżki musztardy, 3 ząbki czosnku, 100 ml śmietany 30-proc, łyżeczka mąki.

Masło musztardowe: 5 łyżek masła, łyżka musztardy, łyżka posiekanej natki, sok z cytryny

Reklama

Przygotowanie: Czosnek obierz, posiekaj. Łopatkę umyj, osusz. Natrzyj czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Posmaruj musztardą. Mięso owiń folią spożywczą, włóż na godzinę do lodówki.

Łopatkę ułóż w natłuszczonej formie. Posmaruj niewielką ilością masła, posyp rozmarynem. Przykryj. Piecz chwilę w temp. 180°C, aż masło się stopi. Zalej winem, piecz 15 minut. Wlej bulion, piecz 40 minut, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

Mięso wyjmij, przykryj folią aluminiową. Powstały w trakcie pieczenia sos wlej do garnka, dodaj śmietanę, gotuj kilka minut. Przypraw.

Mąkę wyrób z odrobiną zimnej wody, wlej do sosu, zagotuj. Pieczeń podaj z sosem i ziemniakami lub kluskami. Na zimno – z masłem musztardowym.

Masło musztardowe: miękkie masło utrzyj z musztardą i natką, przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ułóż na folii spożywczej, owiń, formując rulon. Masełko schłodź w lodówce.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:pieczeń | z | czosnek | piekło | pieczenie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 35 dag pieczarek, 1 duża cebula, 8 gałązek szałwii, 2 polędwiczki wieprzowe (ew. 4 po- jedyńcze filety z kurczaka), 8 plasterków wędzonego boczku, 3 łyżeczki smalcu, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.