Reklama
  • Środa, 9 marca (10:00)

    Pieczeń z aromatem pomarańczy

Składniki: 1,5 kg karkówki l łyżka majeranku, 2 pomarańcze, 2 łyżki oleju, 2 łyżki musztardy , pół szklanki białego wina

Mięso natrzyj majerankiem, musztardą, otartą skórką z dwóch pomarańczy i olejem. Wstaw do lodówki na całą noc. Z pomarańczy wyciśnij sok. Odstaw. Mięso wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 160 °C przez 90 minut.

Sos powstały w trakcie pieczenia zlej do miseczki, a mięso odstaw. W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sok z pomarańczy i sos z miseczki.

Reklama

Całość dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. W razie potrzeby dolej wody. Sosem polej pieczeń. Najlepiej smakuje podana z makaronem.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg chudej surowej szynki, 2–3 marchewki, 1/2 dużego selera, 2 pietruszki, 1 czerwona papryka, 1 biała cebula, 2–3 łyżki oleju rzepakowego, bulion wieprzowy albo wołowy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.