Reklama
  • Środa, 15 lutego (15:00)

    Pieczeń wieprzowa nadziewana brukselką

Składniki na 8 porcji: ok. 1,5 kg wieprzowiny, np. łopatki, 1,20 kg brukselki, 50 g startego sera typu parmezan, 3 łyżki bułki tartej, gałka muszkatołowa, 2 łyżki oleju, 1 szklanka bulionu warzywnego, 2 cebule, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Brukselkę umyj i usuń wierzchnie liście. Odetnij twarde końce, a w głą- bie każdej zrób nacięcie w kształcie litery x. W garnku zagotuj ok. 1 l wody, gdy zacznie wrzeć posól i wrzuć 20 dag brukselki. Po 2 min przełóż je do miski z zimną wodą i osącz.

Reklama

Brukselkę wy mieszaj ze startym serem i bułką tartą. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

2. Cebule pokrój w ćwiartki. Mięso umyj, osusz. Ostrym nożem natnij dość głęboką kieszeń. Natrzyj z zewnątrz i w środku solą oraz pieprzem. Kieszeń wypełnij przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Mięso posmaruj olejem. Przełóż do żaroodpornego naczynia, włóż cebule i wlej bulion. Piecz ok. 1 i ½ godz. w temp. 180°C.

3. Sos z pieczeni przelej przez sitko. Do mąki wlej ½ szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Sos z pieczeni wlej do rondelka, podgrzej. Gdy zacznie wrzeć, wlej wodę z mąką. Mieszając gotuj aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

W międzyczasie pozostałą brukselkę ugotuj w osolonym wrzątku przez 7-10 min. Pieczeń polej sosem i poda waj z ugotowaną brukselką.

Przygotowanie: 110 minut. Porcja: 590 kilokalorii

Do farszu można dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag schabu • kilka pieczarek • 2 buraki • 8 średnich ziemniaków • 20 dag brukselki • pół puszki (lub jedna mała) mleka kokosowego • ćwierć szklanki mąki • łyżka oleju... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.