Reklama
  • Poniedziałek, 4 stycznia (15:05)

    Pieczeń wieprzowa glazurowana

1,5 kg wieprzowiny na pieczeń ze skórą (np. szynki), sól, pieprz, 1,2 kg dyni, 50 dag porów, 1 kawałek imbiru (ok. 5 dag), ok. 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki), 120 ml białego octu winnego, 1 łyżka cukru, 2 łyżki marynowanych ziaren zielonego pieprzu.

PRZYGOTOWANIE: około 210 minut

1 Mięso opłukać, wytrzeć, skórę ponacinać w drobne romby. Potem mięso natrzeć solą i pieprzem. Ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 3 i 1/2 godziny. Od czasu do czasu podlewać wodą (wlać w sumie około 250 ml) i sosem z dna brytfanki.

Reklama

2 Dynię oczyścić z pestek i włókien, miąższ odciąć od skóry, pokroić w kostkę. Pory oczyścić pokroić w grubsze plasterki. Imbir obrać, posiekać. Bulion zagotować z octem i cukrem. Włożyć dynię, gotować 15 minut, odcedzić, ale wywar zachować.

3 Pory i ziarenka zielonego pieprzu dodać do mięsa około 20 minut przed końcem pieczenia, a 15 minut przed wyjęciem z piekarnika dołożyć także dynię. Całość podlać dyniowym wywarem. Warzywa oprószyć solą i pieprzem. Przed podaniem udekorować świeżymi ziołami.

Życie na gorąco
Więcej na temat:pieczeń | mi | piekło | pieczenie | Piekło

Zobacz również

  • Składniki: 2 kg chudej łopatki wieprzowej, 2 cebule, 5 ząbków czosnku, 2-3 kromki pszennego chleba, 3 dag parmezanu, 6 łyżek oliwy, 4 marchewki, 1 średni seler, sól, pieprz, suszony rozmaryn i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.