Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:05)

    Pieczeń wieprzowa

Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego z kością, 5 łyżek oleju, 2 gałązki rozmarynu, 1 łyżka mielonej papryki, po szczypcie cynamonu i mielonych goździków, 2 łyżki smalcu, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 l wywaru.

czas ok. 110 min; porcja – 470 kcal, cena 2,30 zł

Reklama

1 Schab oczyść starannie, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Wierzch mięsa ponacinaj tak, by powstała kratka. Do miseczki wlej olej, wsyp otarte igiełki rozmarynu, paprykę, cynamon, goździki i łyżkę soli, starannie wymieszaj. Powstałą marynatą natrzyj mięso.

2 Wieprzowinę odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Po tym czasie w brytfannie rozgrzej smalec. Wrzuć obrane i posiekane w pióra cebule. Dodaj pokrojony w plasterki czosnek, przesmaż na złoty kolor.

3 Marynowany schab włóż do brytfanny z cebulą i czosnkiem, podlej wywarem (może być bulion z kostki). Brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz mięso ok. 70 minut.

Zwiększ temperaturę do 190 st., dopiekaj mięso jeszcze kilkanaście minut. Podczas pieczenia polewaj schab wywarem, a potem tworzącym się sosem. Gotową pieczeń podawaj np. z ziemniakami z wody.

Świat kobiety
Więcej na temat:pieczeń | schab | piekło | pieczenie | Piekło

Zobacz również

  • Składniki: 80 dag boczku bez kości i skóry, 1/2 kg małych jabłek , 1/2 kg niedużych cebulek, 2 łyżki masła, sól, pieprz, majeranek, olej, bulion z kostki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.