Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Pieczeń schabowa w majonezie

Składniki na 6-8 porcji: 80 dag płaskiego schabu karkowego, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 płaska łyżeczka cukru, 4 listki laurowe,1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, sól, czarny pieprz, mieszanka warzyw: kilka różyczek brokuła, plasterki marchewki, ziarenka kukurydzy, paski czerwonej papryki, 7-8 ziemniaków, 1 łyżeczka mąki pszennej

1. Masło stop, gdy ostygnie, wymieszaj z papryką oraz szczyptą pieprzu. Utrzyj z majonezem, musztardą i cukrem. Mięso umyj, osusz i natrzyj 1 łyżką soli. Obłóż 2 pokruszonymi listkami laurowymi, pos- maruj majonezem z dodatkami. Przykryj i wstaw na przynajmniej godzinę do lodówki.

Reklama

2. Nagrzej piekarnik do 180°C. Włóż schab do naczynia żaroodpornego, piecz ok. 60 minut pod przykryciem. Ziemniaki obierz, ugotuj.

3. Warzywa zalej wrzątkiem, po 2-3 min wyjmij, osącz. 1/2 szkl. wody z gotowania warzyw odlej, przecedź, zagotuj z pozostałymi listkami laurowymi i szczyptą soli. Wsyp mąkę rozrobioną w odrobinie wody. Wszystkie warzywa dołóż do mięsa, polej sosem i piecz jeszcze 10-15 minut.

Proste pieczeniowe sztuczki

Mięso kruche, a jednocześnie soczyste i pełne aromatu? To na pewno się uda, jeśli tylko…

•opłukane i osuszone mięso zalejemy mlekiem lub maślanką i odstawimy na 1-2 godziny;

•przed upieczeniem przygotowane mięso posmarujemy roztrzepanym białkiem i zostawimy jeszcze na minimum pół godziny;

•nie będziemy go nakłuwać w trakcie pieczenia (bo soki wypłyną i pieczeń może zrobić się wiórowata), przewrócimy je ło patką, nie za pomocą widelca;

•po wyjęciu pieczeni z piekarnika zostawmy ją na parę minut, zanim zabierzemy się do jej pokrojenia – w tym czasie aromatyczne mięsne soki wsiąkną we włókna.

90 min., 3,10 zł, 330 kcal.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: ✔ 2 polędwiczki wieprzowe ✔ 2 opakowania mieszanki (warzywa po chińsku) ✔ mały słoik pędów bambusa ✔ kolorowy ryż ✔ przyprawa chińska 5 smaków ✔ limonka ✔ olej ✔ sól ✔ pieprz ✔... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.