Reklama
  • Czwartek, 25 lipca 2013 (08:05)

    Pieczeń rzymska z pieczarkami

To smaczne danie często gości na naszym stole. Bo je lubimy!

Składniki: pół kg mięsa mielonego wieprzowego, 30 dag mięsa z królika, strąk czerwonej papryki, 25 dag pieczarek, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, wegeta, pół czerstwej bułki, mleko, jajko, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej.

Reklama

1. Mięso z królika ugotuj (wywar zużyj na zupę). Cebulę obierz, pokrój. Umyj i pokrój pieczarki. Podsmaż je na oleju z jedną cebulą, lekko posól. Paprykę oczyść i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

2. Do miski włóż mieloną wieprzowinę. Dodaj drugą pokrojoną cebulę, bułkę namoczoną w mleku, wbij jajko, wciśnij zmiażdżony czosnek. Wyrób masę mięsną, przypraw solą oraz pieprzem, wegetą. Zmiel mięso z królika, przypraw.

3. Na blacie rozłóż folię aluminiową, posmaruj ją olejem. Rozłóż na niej mięso wieprzowe, tworząc prostokąt 20 x 35 cm. Rozłóż na nim mięso z królika. Potem nałóż pieczarki, potem startą paprykę. Posyp posiekaną natką pietruszki. Ostrożnie zwiń całość w rulon.

W trakcie zwijania mięsa odrywaj folię, aby nie znalazła się w środku rolady. Z zewnątrz rolada musi wyglądać jak szczelnie zapakowany „cukierek”.

4. Ostrożnie przełóż mięso do formy keksówki. Piecz 1,5 godziny w temp. 180° C.

5. Podaj pieczeń udekorowaną plasterkami pomidora, papryki oraz zieleniną. Mięso smakuje na zimno, ale także na go rąco, np. z frytkami lub smażonymi ziemniakami.

Przepis przysłała Agnieszka Duma z Rudenki k. Uherc Mineralnych

Bella Relaks

Zobacz również

  • Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki wieprzowe • fenkuł • 3 kwiaty cukinii • 2 cukinie • 5 pomidorów • cebula • łyżka masła klarowanego • olej do smażenia • świeży koperek • świeży tymianek • grubo... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.