Reklama
  • Poniedziałek, 4 stycznia (15:05)

    Pieczeń na kapuście

1,5 kg wieprzowiny na pieczeń, 4 cebule, 250 ml soku jabłkowego, 75 ml białego wytrawnego wina, 4-5 liści laurowych, 100 ml białego octu winnego, 1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu, 1 kg ziemniaków, 125 ml mleka, 1 jajko, 1 główka włoskiej kapusty, 2 łyżki oleju, sól, 250 ml bulionu warzywnego, mielony czarny pieprz, 1 pęczek natki pietruszki, mielony kolorowy pieprz, 10 dag śmietany kremówki, 1-2 łyżki jasnego sosu pieczeniowego.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 120 minut

1 Mięso opłukać, osuszyć. Obrać 2 cebule i pokroić je na cząstki. Sok jabłkowy wymieszać w dużej misce z winem i octem winnym. Dodać 250 ml wody, ziarenka czarnego pieprzu, listki laurowe i sól do smaku. Do marynaty włożyć mięso oraz cząstki cebuli. Szczelnie przykryć folią i włożyć do lodówki na noc.

2 Zamarynowaną wieprzowinę przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 105 minut. W połowie czasu pieczenia podlać pozostałą marynatą.

3 Ziemniaki obrać. 75 dag ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i przełożyć na ściereczkę. Końce unieść, skręcić i odcisnąć masę ziemniaczaną. Sok zebrać do miseczki. Odstawić na około 45 minut. Potem zlać wodę, a krochmal z dna miseczki wymieszać ze startymi ziemniakami.

4 Pozostałe ziemniaki gotować 20 minut w posolonym wrzątku. Odcedzić i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę, wymieszać z mlekiem i startymi ziemniakami. Wbić jajko. Wyrobić. Z ciasta uformować pyzy. Włożyć je do posolonego wrzątku i gotować ok. 30 minut na małym ogniu.

5 Kapustę oczyścić, wyciąć głąb, liście grubo poszatkować. Pozostałe cebule obrać, posiekać, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju. Dołożyć kapustę. Podlać bulionem warzywnym. Przyprawić solą oraz mielonym czarnym pieprzem. Dusić 15 minut. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki i posiekać je.

6 Pieczeń wyjąć, posypać natką pietruszki i kolorowym pieprzem. Sos z brytfanki przecedzić, wymieszać ze śmietaną i sosem pieczeniowym, zagotować, mieszając.

Sos przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Pieczeń ułożyć na duszonej kapuście. Podawać z sosem i pyzami.

Życie na gorąco
Więcej na temat:pieczeń | na | sos | S.O.S. | ziemniaki | mi | piekło | pieczenie | Piekło

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1/2 główki młodej kapusty, 8 małych kotlecików (np. z polędwiczki wieprzowej albo z cielęciny), 20 dag bobu, 20 dag groszku cukrowego, 2 dymki (ze szczypiorkiem), 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.