Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (08:05)

    Owocowy schab

SKŁADNIKI NA 10 PORCJI: ● 2 kg schabu bez kości ● 300 ml soku jabłkowego ● 150 ml śmietany ● sól ● pieprz; FARSZ: ● 2 jabłka, ● cebula ● kajzerka ● 2 łyżki masła ● 5 dag rodzynek ● szczypta mielonych goździków ● skórka otarta z pomarańczy.

1. Cebulę drobno posiekaj. Jabłka obierz, po czym razem z kajzerką pokrój w niewielką kostkę.

Reklama

2. Oprószoną solą cebulę zeszklij na roztopionym maśle. Po ostudzeniu połącz z rodzynkami, jabłkami z bułką, szczyptą mielonych goździków oraz otartą skórką z pomarańczy. Składniki wymieszaj i odstaw na chwilę.

3. W tym czasie przygotuj mięso. Natnij je wzdłuż, tworząc duży płat. Natrzyj solą i pieprzem. Na środku ułóż farsz i całość zroluj.

4. Zwiąż roladę nicią i włóż do brytfanki. Zalej ją sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną.

5. Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz pół godziny. Przewróć go na drugą stronę, polej wytworzonym sosem, przykryj i piecz jeszcze 2,5 godziny w 180°C.

Kurier TV

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 1 kg schabu, 8 jajek, 150 g kiełbasy wiejskiej lub boczku, natka pietruszki, szczypiorek, pieprz, sól, czosnek, cebula, olej, 1/2 szklanki wody więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.