Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (08:00)

    Nadziewane polędwiczki

Składniki na 4-5 porcji: 2 polędwiczki po ok. 40 dag każda, 8 plasterków szynki wędzonej, 1 duża czerwona papryka, 2 białe cebule, 2 kawałki marynowanej papryki, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonej chili, 2-3 gałązki świeżego tymianku, sól, pieprz, olej, 1/3 szkl. wody

Reklama

1. Paprykę umyj, oczyść. paprykę świeżą i marynowaną bardzo drobno pokrój. Mielone papryki utrzyj z octem i 1 łyżeczką oleju. Polędwiczki umyj, osusz, posmaruj przygotowaną pastą.

2. Cebulę obierz, posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj cebulę, czosnek, kilka listków tymianku i szczyptę soli. Polędwiczki posyp pieprzem, na każdej zrób 3 podłużne nacięcia.

3. W nacięcia na przemian wkładaj papryki i cebulę z czosnkiem. Owiń szynką, podsmaż na maśle, ostudź. Na polędwiczkach ułóż tymianek, każdą zawiń w folię aluminiową.

4. Mięso włóż do brytfanki, podlej wodą. Brytfankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 60-70 minut. Pod koniec zdejmij folię, by polędwiczki się zrumieniły.

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 50 dag schabu • kilka pieczarek • 2 buraki • 8 średnich ziemniaków • 20 dag brukselki • pół puszki (lub jedna mała) mleka kokosowego • ćwierć szklanki mąki • łyżka oleju... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.