Reklama
  • Czwartek, 18 grudnia 2014 (14:00)

    Myśliwski gulasz z pieczonymi ziemniakami

Składniki na 4 porcje: 80 dag wieprzowiny na gulasz (np. karkówki albo chudej łopatki), 4 czerwone cebule, po 4 jagody jałowca i ziarenka ziela angielskiego, 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, 2 goździki, 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 50 ml białego octu winnego, 3 gałązki tymianku, 2 listki laurowe, 4 łyżki oleju, 30 dag selera naciowego, 40 dag ziemniaków 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, mielony czarny pieprz.

Reklama

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Cebule obierz, posiekaj. Jagody jałowca wrzuć do moździerza. Dodaj goździki, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Przyprawy utłucz. Mięso włóż do miseczki. Zalej winem i octem. Dodaj gałązki tymianku, utłuczone przyprawy oraz połowę cebuli. Posól do smaku. Przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.

2. Następnie mięso wyjmij. Dobrze osusz. Marynatę przecedź. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Na gorący tłuszcz wrzuć mięso. Smaż je ok. 10 minut. Często mieszaj. W połowie czasu smażenia dodaj resztę posiekanej cebuli. Podlej marynatą oraz ok. 3 szklankami wody. Duś pod przykryciem godzinę.

Seler oczyść, opłucz, odetnij liście, łodygi pokrój na ukośne kawałki. Ziemniaki obierz, umyj, potnij w grubą kostkę. Ziemniaki wrzuć na posolony wrzątek i gotuj 6 minut. Odcedź.

3. Mięso wyjmij. Wywar przecedź, gotuj dalej, aż pozostanie ok. 600 ml sosu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlej do sosu. Gotuj dalej minutę. Przypraw i wymieszaj z mięsem. Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki. Smaż je ok. 10 minut.

W połowie czasu smażenia dodaj seler. Zrumienione warzywa podawaj jako dodatek do gulaszu.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minut. Marynowanie mięsa ok. 12 godzin . 1 porcja ok. 710 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:seler | gulasz | z

Zobacz również

  • Składniki: na 4 porcje: 1 kg schabu wieprzowego, sól, pieprz, 45 dag wędzonego boczku, 8 gałązek tymianku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki białego wina, 80 dag ziemniaków, łyżka papryki czerwonej,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.