Reklama
  • Czwartek, 29 września 2011 (11:18)

    Miodowa golonka na piwie z ziołami

Doskonała z sałatką ziemniaczaną.

Zdjęcie

/poboczem.pl
/poboczem.pl

Składniki na 4 porcje:

- 1 duża golonka,
- 1 większa cebula,
- 2 małe marchewki,
- sól,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 2-3 liście laurowe,
- po 1 łyżeczce ziaren czarnego pieprzu, jałowca i gorczycy,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy,
- 1 łyżka kminku,
- 500 ml jasnego piwa,
- 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Reklama

Golonkę oczyścić. Cebulę obrać, przekroić na pół. Włoszczyznę obrać, pokroić w duże kawałki. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić, włożyć pokrojoną włoszczyznę i przyprawy. Włożyć golonkę, gotować na wolnym ogniu przez godzinę.

Obrać czosnek, za pomocą widelca utrzeć go ze szczyptą soli. Wymieszać z oliwą z oliwek. Podgotowaną golonkę wyjąć z garnka, osuszyć. Ułożyć ją w brytfannie, natrzeć doprawioną czosnkiem oliwą, posypać kminkiem. Podlać małą ilością piwa. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C. Od czasu do czasu podlewać niewielką ilością piwa oraz wypieczonym sosem.

Płynny miód wymieszać z małą ilością piwa. Kiedy golonka będzie miękka, posmarować ją miodową glazurą i dopiec jeszcze chwilę (do przyrumienienia). Podawać z sałatką ziemniaczaną lub z sosem cumberland.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 kg wieprzowiny od szynki l 3 cebule, 2 puszki pomidorów krojonych, 50 dag pomidorków cherry, 200 ml śmietany 18 proc., 4 łyżki oliwy, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.