Reklama
  • Poniedziałek, 12 sierpnia 2013 (14:00)

    Mięsne kąski z farszem

Składniki: pół kg wieprzowiny (szynki, łopatki), słoiczek suszonych pomidorów w oliwie, marchewka, cebula, oregano, bazylia, majeranek, sól, pieprz, ocet winny, 100 ml bulionu jarzynowego, 4 łyżki śmietanki kremówki.

Reklama

1. Wieprzowinę umyj, osusz, pokrój w kostkę o boku ok 4 cm. Kilka kawałków suszonych pomidorków osącz, pokrój na mniejsze kawałki.

W każdej kostce mięsa wąskim ostrym nożem zrób otwór, wetknij kawałek pomidora. Mięso ułóż na talerzu.

2. Cebulę obierz, pokrój na plasterki. Marchewkę oczyść, pokrój w krążki. Razem z cebulą posyp mięso.

Oprósz oregano, bazylią, majerankiem, solą i pieprzem, skrop oliwą od suszonych pomidorków i octem winnym, dokładnie wymieszaj. Mięso odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.

3. Patelnię rozgrzej (nie natłuszczaj), włóż mięso z warzywami. Podsmaż ze wszystkich stron na małym ogniu. Wlej bulion jarzynowy, dodaj dwa pokrojone kawałki suszonych pomidorów, duś na wolnym ogniu do miękkości.

Pod koniec duszenia wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj, przypraw. Podawaj z kluskami śląskimi i sałatką.

Przepis przysłała Renata Pyzik z Tarnogóry.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:przepis | d | z

Zobacz również

  • Szybkie bitki schabowe w sosie śliwkowym

    Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 20 dag śliwek, 100 ml wody, 2 łyżki masła, 150 ml śmietany kremówki (30 proc.), sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.