Reklama
  • Poniedziałek, 4 stycznia (15:05)

    Medaliony wieprzowe z foremki

1 polędwiczka wieprzowa (ok. 30 dag), sól, 2 łyżki oleju, pieprz, 50 dag zielonej fasolki szparagowej, 50 dag małych ziemniaków, 2 pomidory, 4 gałązki tymianku, 1 duże kwaśne jabłko, 15 dag sera pleśniowego, jabłko i tymianek do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE: ok. 40 minut

Reklama

1 Mięso opłukać, osuszyć. Smażyć 15 minut na rozgrzanym oleju, często obracając. Pod koniec poprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Tłuszcz ze smażenia wymieszać z 200 ml wody. Polędwiczkę pokroić na plasterki grubości 2-3 cm.

Fasolkę oczyścić, strączki pokroić na kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić na połówki. Przygotowane warzywa gotować 15-20 minut w posolonej wodzie.

2 Pomidory pokroić na cząstki, oczyścić z pestek, miąższ pokroić w kostkę. Ser pokroić w plastry. Tymianek posiekać. Jabłko umyć, oczyścić z pestek, miąższ ze skórką pokroić w plasterki. Do tłuszczu ze smażenia wymieszanego z wodą włożyć plasterki jabłka. Gotować je minutę. Wyjąć. Do wywaru włożyć fasolkę, ziemniaki, pomidory i tymianek. Mocno podgrzać.

Przełożyć do 4 żaroodpornych foremek. Na warzywach ułożyć pionowo plasterki polędwiczki. Przykryć serem. Posypać pieprzem. Zapiekać 5 minut w 200°C. Udekorować plasterkami jabłka i tymiankiem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:medaliony | mi | z | Medalion | medalion

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: 50 dag wieprzowiny, 2 czerwone papryki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, po 1 puszce czarnej fasoli, pomidorów i kukurydzy, 12 plastrów boczku wędzonego, 4 cebule, 1 pęto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.