Reklama
  • Piątek, 3 lutego (13:05)

    Medaliony wieprzowe w piwie

Składniki na 4-6 porcjI 80 dag ziemniaków, 4 żółtka, 7 łyżek mleka, 10 dag orzechów makadamia (ew. włoskich), 8 gałązek tymianku, 4 łyżki bułki tartej, 5 dag masła, 80 dag polędwiczek wieprzowych, 12 plasterków wędzonego boczku, 2 łyżki oleju do smażenia, 200 ml jasnego piwa, 15 dag śmietany kremówki, 2 łyżek marynowanego zielonego pieprzu, sól, mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Reklama

1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przciśnij przez praskę. Potem wymieszaj je z 3 żółtkami i 5 łyżkami mleka. Piure przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 16 sporych rozetek. Ostatnie żółtko wymieszaj z resztą mleka. Posmaruj tym ziemniaczane rozetki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 25 minut.

2. W tym czasie orzechy drobniutko posiekaj. Wymieszaj z bułką tartą. Dodaj posiekany tymianek oraz masło. Dobrze utrzyj. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 grubszych plasterków. Każdy owiń boczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim medaliony. Podlej je piwem i duś 6 minut.

3. Potem medaliony przełóż na blachę. Na każdym połóż porcję orzechowej masy. Mięso piecz ok. 7 minut w temp. 200 st. Sos z patelni wymieszaj ze śmietaną i zielonym pieprzem. Zagotuj. Przypraw do smaku. Medaliony podawaj z ziemniaczanymi rozetkami i piwnym sosem. Jako dodatek możesz serwować np. brokuły. Przygotowanie ok. 1 godziny i 45 minut, 1 porcja 290 kcal.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● 6 kotlecików cielęcych z kostką ● po łyżce posiekanych ziół: natki pietruszki, szałwii i oregano ● ostra papryczka chili ● sól ● pieprz czarny świeżo mielony ● olej rzepakowy więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.