Reklama
  • Wtorek, 5 stycznia (13:05)

    Medaliony wieprzowe na pikantnie

Składniki na 4 porcje: 1 duża polędwiczka wieprzowa, 2-3 plastry boczku, 2 gałązki pomidorków koktajlowych, 2 żółte pomidory, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 czerwona cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki mielonego chili, po 1 łyżeczce suszonej bazylii, ziół prowansalskich i oregano, 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, olej.

Reklama

1. Pomidory z puszki zmiksuj z chili, octem, obranym czosnkiem i łyżką oliwy. Dodaj suszone zioła, szczyptę soli i pieprzu.

Mięso umyj, osusz. Zalej sosem pomidorowym tak, by pokrywał całe mięso. Przykryj, odstaw na przynajmniej 10 godzin do lodówki. Obracaj mięso kilka razy.

2. Polędwiczkę osącz z marynaty, owiń boczkiem. Cebulę obierz, potnij w plastry. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż mięso, cebulę i gałązki umytego rozmarynu. Podlej kilkoma łyżkami bulionu lub wody, przykryj, piecz ok. 40 minut w 170ºC. Wyjmij, odkryj.

3. Polędwiczkę pokrój na grube plastry. Pomidory umyj. Żółte pokrój na ćwiartki. Podsmaż wszystko na suchej patelni grillowej. Po 3 minutach wlej 1 łyżkę oliwy, dołóż medaliony w boczku. Smaż 2-3 minuty. Podawaj od razu z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sałaty.

Naj
Więcej na temat:medaliony | mi | na | Medalion | medalion

Zobacz również

  • ● 500 g łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę ● 2 posiekane cebule ● 2 czerwone papryki ● olej ● 1 l bulionu ● 1 kg pomidorów ● 4 ząbki czosnku ● marchewka pokrojona w kostkę ● liść laurowy ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.