Reklama
  • Środa, 6 stycznia (08:00)

    Medaliony wieprzowe na ostro w chili

Składniki: 50 dag surowej szynki, 4 plasterki chudego wędzonego boczku, 1 łyżeczka czosnku w granulkach, 1 płaska łyżeczka suszonych płatków chili, mieszanka suszonych włoskich ziół, sól, 3–4 łyżki oleju do smażenia.

Reklama

1. Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 8 małych kawałków. Każdy lekko rozbij dłonią albo tępą stroną noża, nadając mu owalny kształt.

2. Medaliony lekko posól i posyp ziołami z obu stron. Potem natrzyj granulowanym czosnkiem i płatkami chili. Plasterki boczku przetnij wzdłuż na pół i każdy medalion owiń jednym paseczkiem. Zepnij długą wykałaczką. Smaż po 2–3 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju.

3. Gotowe medaliony ułóż na półmisku i udekoruj np. listkami sałaty oraz cząstkami pomidora. Tak przygotowane mięso możesz podawać także jako zimną przekąskę z sosem śmietanowym.

Naj
Więcej na temat:medaliony | Medalion | medalion | chili | na

Zobacz również

  • Składniki: 1 ogórek, sól, pieprz, 12,5 dag kwaśnej śmietany, 22,5 dag kremowej śmietany, 2-3 łyżki jasnego octu winnego, szczypta cukru, 1 łyżeczka suszonego koperku, 2 polędwiczki wieprzowe (po... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.