Reklama
  • Czwartek, 3 października 2013 (12:05)

    Medaliony w sosie śmietanowym

Składniki: 60 dag polędwiczki wieprzowej, 20 dag cebuli, kilka pieczarek, 10 dag ogórków konserwowych, 1,5 łyżki mąki, mały pojemnik śmietany, 1/2 l bulionu, czubata łyżka musztardy, łyżeczka cukru, natka pietruszki, 4 łyżki oleju, sól, gałka muszkatołowa, gotowe placki ziemniaczane.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki. Polędwiczki podziel na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Oprósz solą i pieprzem, wyjmij.

Trzymaj w cieple (w piekarniku 50°C). Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż.

Reklama

Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż, nie rumieniąc. Mieszając, rozprowadź bulionem i śmietaną. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj 5 minut.

Na koniec do potrawki dołóż pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki wstaw do gorącego piekarnika. Podgrzewaj 5 minut w temperaturze 200° C.

Na żywo
Więcej na temat:medaliony | oczy | medalion

Zobacz również

  • Pulpety: 1 kg mielonej wieprzowiny, cebula, 4 łyżki bułki tartej, jajko, papryka słodka i ostra do smaku, sól, pieprz. Sos: cebula, średni kalafior, średni brokuł, 200 ml śmietany 18-proc., sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.